close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
مشکلی را گزارش دهید
گزارش با موفقیت ارسال شد

خلاء حکمرانی خوب و مانعی به نام فساد در رشد اشتغال مولد

فرض کنید در یک نظام آلوده به فساد بخواهید کسب و کار شخصی شروع کنید:

بخشی از منابع شما باید صرف پرداخت رشوه در مرحله دریافت مجوزها شود و بخشی از انرژی شما باید صرف پیدا کردن ارتباطهایی برای دریافت تسهیلات بانکی شود. در چنین محیطی، سرمایهگذار خصوصی، ریسک سرمایهگذاری در یک محیط غیرشفاف و رانتی را نمیپذیرد یا سهم بیشتری از عایدی شرکت را به دلیل وجود ریسک، طلب میکند. در نتیجه، شما اگر قید این کار را نزنید باید برای جبران هزینهها، از نیروی انسانی و بخشی از بودجه توسعه کم کنید، هزینههای تولید را بالاتر در نظر بگیرید و چشمانداز و برنامه طولانی مدتتری برای توسعه طراحی کنید. همهی اینها ریشه در «فساد» دارد. فساد به سود و منفعت ضربه میزند، بر رشد سرمایهگذاری تاثیر منفی دارد، و امکان ایجاد توسعه و اشتغال را از بین میبرد. به همین دلیل یکی از مهمترین وظایف دولت برای ایجاد اشتغال مولد، «طراحی استراتژیهای ضد فساد» است. مبارزه با فساد نیز اتفاق نمیافتد جز با «حکمرانی خوب». چطور؟

 

حکمرانی خوب با شفافیت، پاسخگویی، حسابرسی و قانونمداری عجین است. برای رسیدن به این مهم بیایید فرض کنید ساختارهای محلی مثل شوراها و شهرداریها، ادارات و سازمانهای محلی کارآمد و در برابر مردم پاسخگو باشند، در ارائه خدمات شفاف، قانونمدار و برخورد حمایتی داشته باشند و نسبت به بهبود فضای پایدار برای سرمایهگذاری بکوشند. در چنین فضایی دو اتفاق مهم رخ میدهد: فساد کاهش و سرمایهگذاری افزایش پیدا میکند. در نتیجه کسب و کار رونق و اشتغال ایجاد میشود. چنین اتفاقی در سطح ملی، منجر به توسعه ملی میشود.

 

حال بیایید چنین محیطی را با وضعیتی مقایسه کنید که حکمرانی بد سرکار است. «ایران وایر» در گزارشی با عنوان «قطعی اینترنت در ایران روزانه هزار میلیارد تومان خسارت دارد» به نقل از سازمان نظام صنفی رایانهای تهران آورده: با قطع اینترنت بیش از ۴۱ درصد شرکتها ۲۵ تا ۵۰ درصد درآمد خود را در این مدت از دست داده و حدود ۴۷ درصد آنها، بیش از ۵۰ درصد کاهش فروش داشتهاند.

 

قطع اینترنت در دنیای امروز یعنی مبارزه با شفافیت؛ یعنی بیتفاوتی نسبت به امنیت فضای کسب و کار و امنیت سرمایهگذاری؛ یعنی اشتغالزدایی؛ یعنی برخورد غیرمسئولانه و پاسخگو نبودن در برابر مردم؛ و در یک کلام یعنی محرومیت از حکمرانی خوب. در نبود حکمرانی خوب نه میتوان انتظار شفافیت و پاسخگویی داشت و نه میتوان به شعار اشتغالزایی و مبارزه با فساد، امید بست. اشتغال مولد نیازمند سرمایهگذاری و رونق فضای کسب و کار است و این مهم بدون داشتن حکمرانی خوب و مجهز به استراتژی فسادزدایی ممکن نیست.

 

حکمرانی خوب زمانی محقق میشود که شهروندان در زندگی احساس ناتوانی، بیقدرتی و بیصدایی نکنند و قادر باشند در تصمیمگیری و ساختن آینده بهتر برای خود و سایرین مشارکت داشته باشند و از

مزایای دولت پاسخگو، مسئولیتپذیر و کارآمد بهره ببرند. تا تحقق چنین حکمرانیای، باید تلاش کنیم و بدانیم که بدون حکمرانی خوب، مبارزه با فساد و اشتغال زایی در حد شعار باقی میماند.

 

برای آشنایی بیشتر با «حکمرانی خوب» و تاثیرات آن، مطالب «ایران وایر» را اینجا دنبال کنید.