close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
مشکلی را گزارش دهید
گزارش با موفقیت ارسال شد

چرا برای برخورداری از حکمرانی خوب، به دولت پاسخگو نیاز داریم؟

احتمالا با مشاهده نام کشورهایی که بالاترین کیفیت زندگی در جهان را در ایندکس های مختلف (مثل ایندکس «شاخص رفاه لگاتوم» (THE LEGATUM PROSPERITY) که به بررسی وضعیت امنیت، آزادی، کارآمدی حکومت، سرمایه اجتماعی، محیطزیست، کارآفرینی، زیرساختها، کیفیت معیشت، سطح زندگی، سلامت، بهداشت، آموزش و محیط طبیعی و انرژی در کشورهای مختلف دنیا میپردازد.) دارند، این سوال برایتان پیش آمده که چرا کشورهای اسکاندیناوی (اروپای شمالی) و نیوزیلند، همواره بالاترین رتبهها را از آن خود میکنند؟ چرا این کشورها کمترین فساد و شادترین مردمان را دارند؟

 

پاسخ آن را باید در «حکمرانی خوب» و برخورداری از یکی از مهمترین اصول آن، یعنی «پاسخگویی» جستجو کرد.

 

کلید حکمرانی خوب، «پاسخگویی» است زیرا پاسخگویی، پیش نیاز و نقشه راه کارآمدی دولت و امکانی است برای مهار قدرت. برای درمان گسست میان مردم و دولت و تشکیل دولتی در خور اعتماد مردم، پاسخگویی یک نسخه شفابخش است چراکه سیاستگذاری عمومی را به سمت تضمین منافع عمومی و ارائه خدمات ارزنده به جامعه، سوق میدهد و راهی است برای حفاظت از دموکراسی. دولت پاسخگو، اعتماد مردم را دارد و به استبداد منجر نمیشود.

 

در پی مسمومیتهای سریالی دانشآموزان در ایران، «ایران وایر» با انتشار مجموعه گزارشهایی واکنش مقامها و عملکرد آنها را پوشش داد. گزارش «مسمومیت دانشآموزان ایران؛ «بمبک بدبوی» وزارت اطلاعات» نمونهای از ارتباط میان «حکمرانی خوب» و «پاسخگویی»، را به ما نشان میدهد:

 

«پنج ماه پس از شروع مسمومیتهای مشکوک دانشآموزان خصوصا دختران در ایران، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی طی بیانیهای در مورد مسمومیتهای گسترده دانشآموزان روایت مقامهای دولتی را در مقصر خواندن کودکان تکرار کرده است. بیانیه وزارت اطلاعات نشانی از عزم دولت برای حقیقتیابی و حفاظت از شهروندان در برابر تهدیدات شناخته و ناشناخته که از وظایف اصلی هر دولتی است، ندارد. بیانیه بیش از آنکه در پی روشن کردن یکی از مشکوکترین موارد سالهای اخیر در ایران باشد، گویا تلاشی است برای سرپوش گذاشتن و بستن پروندهای که نگرانی خانوادههای میلیونها دانشآموز را سبب شده است. بیانیه وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، مسمومیتها در مدارس عمدتا دخترانه را به چند دسته استفاده از «بمبک بدبو» برای شوخی، شیطنت و بازیگوشی دانشآموزان، «تمارض» برای فرار از مدرسه و همچنین ایجاد مسمومیت با هدف فیلمبرداری از اعتراضات به آن، تقسیم کرد.»

 

چگونه میتوان دولت را مسئولیت پذیر و پاسخگو کرد؟

 

بخشی از روند مسئولیتپذیری و پاسخگویی به ساختار حکومتی و بخشی از آن به مسئولیتپذیری شهروندان باز میگردد. بنابراین میتوان با این اقدامها، دولت را پاسخگو کرد:

 

۱- شهروندان مسئول و پرسشگری که قادرند با اعمال فشار موثر به دولت، مقامها را به پاسخگویی وادار کنند.

 

۲- پیگیری وعدهها و مقاومت مدنی در برابر فرار از پاسخگویی به شیوههای مختلف از جمله تماس مستمر با آنها، شرکت در جلسات علنی که آنها حضور دارند، شرکت در تجمعات، راهپیماییها و اعتراضات جمعی به سیاستهای دولت و یا به چالش کشیدن آنها از طریق شبکههای اجتماعی.

۳- ایجاد سیستم کنترل و حسابرسی که بتواند سوءاستفاده از قدرت را مهار و پاسخگویی دولت در برابر مردم را تضمین کند. اصل تفکیک قوا، ایجاد نهادهای بازرسی و حسابرسی کارآمد، تقویت نهاد پارلمان و واقعی کردن انتخابات، بخش تاثیرگذار چنین سیستمی است.

 

۴- اعلام نظر در مورد تصمیمات حکومتی، سیاستگذاران را مجبور به پاسخگویی میکند، چراکه آنها در مییابند که سیاستها و اقدامات آنها تحت نظارت مردم قرار دارند.

 

برای آشنایی بیشتر با «حکمرانی خوب» و تاثیرات آن، مطالب «ایران وایر» را اینجا دنبال کنید.