گوشت مرغ یکی از اصلیترین مواد غذایی برای پخت و پز است و در دهههای گذشته هرگاه خانوادهها توان خرید گوشت قرمز را نداشتند، مرغ را جایگزین آن میکردند. اما طی چندماه گذشته، خرید مرغ نیز برای بسیاری از مردم ایران دشوار شده است و بسیاری از شهروندان حالا به خرید پای مرغ یا اسکلت مرغ روی آوردهاند. این گزارش، گفتوگوی شهروندخبرنگار «ایرانوایر» با فروشندگان و خریداران گوشت مرغ است که حالا برای بسیاری از مردم ایران کالای لوکس تلقی میشود.
***
گوشت مرغ که در ابتدای سال ۱۳۹۹ کیلویی ۱۳ هزار تومان به فروش میرسید، حالا در واپسین روزهای اسفند به قیمت کیلویی ۳۵ تا ۳۷ هزار تومان در مرکز تهران به فروش میرسد. این یعنی یک مرغ دو کیلویی، حدود ۷۰ هزار تومان قیمت دارد؛ قیمتی که با درآمد اکثر شهروندان همخوانی ندارد و موجی از اعتراض را بین آنها ایجاد کرده است؛ اعترضاتی که البته گوش شنوایی برای آنها وجود ندارد.
نکته دردناک دیگر هم این است که مردم بسیاری در شهرهای ایران حالا هرروز در صفهای طولانی خرید «مرغ دولتی» و «تنظیم بازاری» میایستند تا مرغی پایینتر از قیمت آزاد نصیبشان شود؛ آن هم در وضعیت وخیم شیوع کرونا و خطراتی که برای سلامت شهروندان دارد.
وارد اولین مغازه مرغفروشی در محلههای مرکزی شهر تهران شدم. فروشنده گفت: «قیمت مرغ طی چندماه سه برابر افزایش یافته و همین باعث شده است تا مشتریها بسیار کمتر از قبل شوند و هر شهروندی توان خرید مرغ نداشته باشد. الان که نزدیک عید هستیم هم بازارمان تغییر نکرده است و نمیدانم مردم قرار است شب عید را بدون مرغ و ماهی چهگونه بگذارنند. ما سال گذشته شب عید هربار ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلو خرید میکردیم اما حالا خریدمان از شرکتهای فروش مرغ به ۳۰۰ تا ۴۰۰ کیلو در هر سری رسیده است؛ یعنی خرید مردم از ما نسبت به سال قبل به نصف رسیده است.»
وارد مرغفروشی بعدی شدم و نظر یکی از مشتریها را درباره قیمت فعلی مرغ پرسیدم. پاسخ داد: «حقمان است دیگر! ساکت نشستهایم و هر بلایی که میخواهند، سرمان میآورند. آخر مرغ باید کیلویی ۳۵ هزار تومان باشد؟ در صف مرغ تنظیم بازاری هم که رفتم، بعد از آن همه ایستادن، آخر فروشنده گفت مرغ تمام شده است، فردا بیاید! خب ما آدم نیستیم؟ الان این مرغ دو و نیم کیلویی را خریدهام ۸۸ هزار تومان. حقوقم چهقدر است؟ ماهی چهار میلیون تومان. خب چه طور زندگی کنیم؟»
صاحب این مرغفروشی هم ضمن ابراز تاسف از کمبود مرغ در بازار و قیمت نجومی آن گفت: «قیمت مرغ بالا میرود اما سود ما که بالا نمیرود. چون بالاتر از این قیمت دیگر کسی مرغ نمیخرد. تا همین چندماه پیش قیمت مرغ زنده در مرغداریها کیلویی ۱۳ هزار تومان بود اما حالا شده است ۲۶هزار تومان. بعد با هزینه کشتار و حمل و نقل و سودی که عمدهفروش از ما میگیرد، روی هم ما در نهایت کیلویی چهار یا پنج هزار تومان از مشتری میگیریم. درحالیکه قبل از گرانیها هم سود ما همین بود.»
از یک مرغفروش در خیابان «قائم مقام فراهانی» تهران پرسیدم که دلیل گرانی مرغ را چه میداند؟ پاسخ داد: «چون سویا و ذرت و آنتیبیوتیکی که به مرغها میدهند همه وارادتی هستند و به دلیل بیثباتی قیمت دلار قیمتشان چند برابر افزایش یافته، در نتیجه هزینه تولید و پرورش برای مرغداریها هم چندبرابر شده است. الان هم که انگار نه انگار شب عید است. خودتان ببینید که هیچ مشتری نداریم. پارسال این موقع روزی دوتا ماشین مرغ میفروختیم اما الان روزی نصف ماشین هم مرغ فروش نمیرود. مردم پول ندارند.»
در مغازهای دیگر خانمی درحال خرید یک کیلو پای مرغ بود. از او پرسیدم آخرین باری که مرغ کامل خریده، چه زمانی بوده است؟ پاسخ داد: «حدود شش ماه پیش بود. خب نداریم دیگر، چه کار کنیم؟ خدا لعنت کند باعثان این وضعیت را. وقتی پول خرید مرغ و گوشت را ندارم، مجبورم پای مرغ بخرم تا با آن برای بچهها خورش و سوپ درست کنم. کاش میمردیم و اینقدر حقیر نمیشدیم.»
فروشنده در ادامه گفت: «باورش برای خودم هم سخت است که حالا تعداد خریداران اسکلت و پای مرغ بیشتر از خود مرغ است. کاش مسوولان بیایند نداری و فقر مردم را ببینند. شبها چهطور خوابشان میبرد؟ باور کنید من گاهی اوقات همینطوری به خانمهایی که میشناسم و میدانم که آبرومند و خانوادهدار هستند، مرغ رایگان میدهم. به هر حال باید هوای هم را داشته باشیم دیگر. مسوولان که ککشان هم نمیگزد.»
مطالب مرتبط:
فروش «زرشک پلو با اسکلت مرغ» و «برنج و دنبه» در رستورانها در پی گرانی گوشت
صاحبان رستورانهای جنوب شهر: یک سال است که کباب برگ و ماهیچه نمیفروشیم
از بخش پاسخگویی دیدن کنید
در این بخش ایران وایر میتوانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راهاندازی کنید
ثبت نظر